Rutger de Hamer - I AM College - Vakschool voor ondernemend talent

De jongste schooldirecteur van Nederland

Mbo’ers van vandaag zijn de ondernemers van morgen

4 mei 2017 – Amsterdam
Met de oprichting van I AM College is Rutger de Hamer (27) de jongste schooldirecteur van Nederland. Samen met een team onderwijspioniers start hij een nieuwe ondernemersopleiding op mbo-niveau in Amsterdam. Deze zomer openen de deuren voor de eerste groep gemotiveerde studenten. Met een innovatief programma zet Rutger het traditionele onderwijs op z’n kop en creëert daarmee de opleiding die hij zelf als 16-jarige had willen volgen.

Van moeilijke leerling naar jongste schooldirecteur van Nederland
Al op de basisschool merkte Rutger dat het traditionele schoolsysteem niet voor hem gemaakt was. Hij vond leren leuk en kon inhoudelijk goed meekomen, maar door zijn dyslexie scoorde hij telkens weer onder de maat. Met een lwo-studieadvies op zak startte hij aan de middelbare school, waar hij na 4 jaar met een mavo-diploma richting een mbo-sportopleiding vertrok.
Op die praktische opleiding hervond hij zijn leergierige instelling. “Toen ik eenmaal had ontdekt wat mijn persoonlijke manier van leren was, veranderde alles. Leren werd opeens leuk en het bracht me verder. Ik zag het als middel om mijn doelen te realiseren.” Hij leerde er effectief samenwerken, een vitale levenshouding aan te nemen en tijdens zijn stage bij het Korps Mariniers leiding te geven aan grote groepen. Levenslessen die goed van pas kwamen tijdens zijn hbo-opleiding Leadership, Entrepreneurship and Innovation waar hij op 19-jarige leeftijd zijn eerste onderneming startte.
Als ondernemer ontmoette hij vele jonge starters die net als hij een ander pad bewandelden om zich te ontwikkelen tot krachtige ondernemende persoonlijkheden. “Dit bevestigde nogmaals dat jonge mensen ongekend veel potentieel hebben en met de juiste begeleiding uitstekend in staat zijn een succesvolle onderneming op te bouwen. Met name de échte doeners van het mbo.” Dit inzicht inspireerde hem om I AM College te beginnen. Samen met twee onderwijspioniers Robert Stompff en Ingrid van Rossum ontwikkelde hij deze uitdagende opleiding.
Leren ondernemen, door te ondernemen
Rutger: “Ondernemerschap is in mijn ogen bij uitstek hét middel om je persoonlijke leerproces vorm te geven. Je daagt jezelf uit om uit je comfortzone te stappen, te blijven ontwikkelen en waarde te creëren voor jezelf en je omgeving.” Tijdens de opleiding starten de studenten hun eerste onderneming of doen een project voor het familiebedrijf. Juist door te doen in de échte praktijk ontdekken de jongeren wat hun unieke talent is en hoe ze dit optimaal kunnen benutten. Omringd door ervaren docenten en coaches ontstaat er een veilige leeromgeving om te experimenteren en leren van fouten. In combinatie met gastcolleges van topondernemers wordt hierdoor een bruisende plek gecreëerd waar een kleine groep talentvolle jongeren zich ontwikkelt tot ondernemende young professionals.
Over I AM College
I AM College biedt vanaf augustus 2017 een vierjarige ondernemersopleiding op mbo-niveau aan waarin talentontwikkeling in de praktijk centraal staat. Het programma heeft twee afstudeerspecialisaties: ondernemen met je eigen start-up of ondernemen in het familiebedrijf. De opleiding is kleinschalig en volledig gepersonaliseerd. I AM College is een volwaardige op zichzelf staande vakschool en wil niet louter voorportaal zijn van een vervolgopleiding.
Kijk op www.iamcollege.nl voor meer informatie.


NOOT VOOR DE REDACTIE
CONTACTPERSOON
Rutger de Hamer
06 242 70 373
rutgerdehamer@iamcollege.nl
www.iamcollege.nl

RELEVANTE LINKS
Over I AM College – www.iamcollege.nl/iam/
Het onderwijsprogramma – www.iamcollege.nl/programma
Verhalen op onze blog: www.iamcollege.nl/community/
DOWNLOAD PERSKIT

DOWNLOAD .PDF