I AM Booming: Thijs Vochteloo

Een van de grootste motivaties bij het oprichten van I Am College is dat iemand ooit tegen Rutger zei: ‘MBO’ers zijn niet in staat om te ondernemen’. In de serie I AM Booming interviewt hij  juist die jongeren, ‘de echte doeners van het MBO’ die vaak al op jonge leeftijd succesvol zijn als ondernemer. Vandaag gaat Rutger op bezoek bij Thijs Vochteloo (23).

Rechtdoorzee, resultaatgericht en ondernemend in hart en nieren. Dat is het eerste dat in mij opkomt als ik Thijs ontmoet in Café Boulevard te Amsterdam Oost. De lente is net aangebroken, het zonnetje schijnt en het gesprek brand al snel los.

Ondernemen vanuit de schoolbanken

Met een flinke dosis humor vertelt Thijs mij over zijn allereerste onderneming: DreamStorm. Een bedrijf dat middelbare scholen adviseert om ondernemerschap in het onderwijs te stimuleren. ’In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten startte ik niet vanuit mijn eigen idee.’ begint hij zijn verhaal.

‘Ik draaide al een tijd mee in het project en kan me nog goed herinneren dat we in rode shirtjes met de tekst: Don’t follow your dreams, chase them’, talloze scholen door het land bezochten om jongeren uit te dagen om zelf ondernemende projecten op te starten.’

Na 3 jaar stond het bedrijf voor een keuze: Of de organisatie opdoeken of het bedrijfsmodel zo aanpassen zodat het een gezond bedrijf zou worden dat kon voortbestaan. Thijs voelde de kans en uitdaging en besloot om als eigenaar in het bedrijf te stappen. ‘Mocht het toch niet lukken, dan had ik in elk geval een prachtig project waarop ik kon afstuderen.’ vertelt hij met een knipoog.

De volgende stap zetten

In 3 jaar tijd bouwt Thijs het bedrijf verder uit en toont zijn ondernemerschap aan de wereld. Ik ben nieuwsgierig naar zijn achterliggende motivatie. Wat zorgt ervoor dat hij elke dag opstaat en denkt: ‘vandaag ga ik de volgende stap zetten!’.

“Ik vind het erg leuk om de kar te trekken, het praktisch te maken en een vliegwiel te vormen”

In plaats van een passie voor een specifiek product of een dienst wordt Thijs vooral geboeid door het proces om van niets iets te maken. ‘Ik vind het erg leuk om de kar te trekken, het praktisch te maken en een vliegwiel te vormen zodat het bedrijf op gang komt en er resultaten geboekt worden. Teveel nadenken zorgt vaak voor vertraging.’

‘Voor mij is het een kwestie van de juiste vragen stellen. Dat doe ik na een dag werken op de fiets naar huis. Dan vraag ik mezelf: ben ik van waarde geweest? Wat heb ik gedaan? Heb ik een zinvolle dag gehad? En als dat niet het geval is: vraag ik me af hoe dat komt en wat ik morgen anders ga doen?’

Keuzes maken, doelen stellen en aan de slag

Thijs is niet iemand die overloopt van de ideeën, zo vertelt hij me dat hij in al die jaren aan twee bedrijven heeft gewerkt. Hij maakt een keuze, stelt zichzelf een doel en gaat aan de slag. Hij is realistisch en denkt strategisch na over zijn vervolgstap. Eenmaal de keuze gemaakt dan zet hij zich voor een volle 100% in.

“Wanneer je voor jezelf werkt ontwikkel je al snel een houding waar iemand altijd iets aan heeft”

Inmiddels heeft Thijs een nieuwe uitdaging gevonden bij Anchormen. Een Amsterdamse startup die andere bedrijven helpt goede IT specialisten te vinden op het gebied van big data. Hier werkt hij met een divers en leuk team aan het opzetten van een nieuwe bedrijfstak. 

Opvallend is dat hij nu geen ondernemer is. Als ik hem daar naar vraag dan verteld hij me het volgende: ‘Het heet geen ondernemen maar het is wel ondernemend’. Wanneer je voor jezelf werkt ontwikkel je al snel een houding waar iemand altijd iets aan heeft, niet in de minste plaats jijzelf. Mijn ondernemende achtergrond zorgt er nu voor dat ik binnen het bedrijf een extra stap zet.

Investeer in je eigen toekomst – kies voor avontuur!

Thijs zijn advies aan jongeren die nu aan het MBO starten luidt als volgt: ‘Kies je voor de standaard opleiding of voor het avontuur? Ondernemerschap brengt je vele malen meer dan je in eerste instantie kan verwachten, maar het komt niet vanzelf aanwaaien. Een voorwaarde hiervoor is dat je er echt zelf voor wilt gaan. Je moet willen leren, groeien en jezelf verbeteren. Elke dag weer. Dus pak je kans en laat het zien!’Ben je ook geïnspireerd door Thijs zijn verhaal?
Lees hier meer over ons programma (MBO) of kom naar de kennismakingsavond van I AM College op woensdag 19 april van 19:00 tot 20:30.
Rutger
About The Author

Rutger

Rutger is mede-oprichter van I AM College en bezit een onuitputtelijke drive om jongeren hun persoonlijk potentieel te laten inzien.

Whatsapp openen
💬 stel Rutger een vraag
Hoi 👋
Wil je meer weten over I AM College? Ik help je graag verder! Stuur mij een berichtje via Whatsapp. Dit kan eenvoudig via onderstaande applicatie of gewoon met je eigen telefoon naar 0624270373. Ik kijk uit naar je bericht!
Met vriendelijke groet,
Rutger